Att äta fisk är nyttigt och något du bör göra två-tre gånger per vecka enligt Livsmedelsverket. Anledningarna till att det är så nyttigt är många, bland annat för att fisk är hållbart för miljön och för att fisk innehåller viktiga näringsämnen såsom D-vitamin, selen, jod, vitamin B12 och jod.

Ibland är det svårt att finna inspiration till matlagningen, oavsett protein. Ett sätt att hitta tillbaka till matglädjen är att beställa en färdigplockad matkasse och för att hitta den mest passande, se gärna en sajt där du kan jämföra matkasse och där du kan jämföra vilken kasse som har mest fisk och grönt. Om du är avvaktande till matkassar – testa en eller ett par gånger, gör förändringar i din beställning och testa olika!

Även ostron och musslor är näringsrika, magra livsmedel som ger vitamin B23, jod, selen och protein.

Varför fisk är så nyttigt

Fisk innehåller alltså många viktiga näringsämnen men de olika fisksorterna innehåller olika mängd nyttigheter. Vitamin D finns i alla fiskar, oavsett fetthalt medan Livsmedelsverket rekommenderar att barn ska serveras fisk som lax, makrill och sill då de innehåller Omega-3-fetter som EPA och DHA. Även ostron och musslor är näringsrika, magra livsmedel som ger vitamin B23, jod, selen och protein. De är dessutom miljövänliga då de minskar övergödningen i våra vatten och produktionen är skonsam. Handplockade vilda ostron visar på ett hållbart fiske då ostronbankarna bevaras och bifångster undviks. Odlingsplatserna är dessutom uppväxtplatser för fiskar av olika arter. Visst kan fisk vara skadligt, i alla fall i för stor mängd, och detta bör du vara observant på. Östersjön har inte behandlats väl genom tiderna och det märks på fisken idag.