Att starta en egen restaurang är ett äventyr som en del drömmer om och för att bli framgångsrik gäller det att du har koll på alla papper och tillstånd, bokföring och självklart följer alla regler gällande hygien och mathantering. Du behöver även ha någon som gör just din restaurang unik, för att sticka ut i mängden och locka kunder.

För att gästerna ska trivas behövs en trevlig inredning och en skön atmosfär. Du kan hitta fina restaurangmöbler online hos Pen Products för att skapa just din egen stil på din restaurang. Kombinera stilrent med klassiskt eller enkelt och skandinaviskt, eller varför inte ett tema som speglar vad du serverar? En fiskrestaurang eller sushibar kan lätt ha havstema med färger från havet eller kanske inredning i japansk stil.

sushirulleInnan du kör igång

Det finns lite saker att fundera över innan du sätter igång med att börja inreda en lokal. Du behöver planera och analysera marknaden, behövs det verkligen ännu en restaurang i just det området eller ska du titta på ett annat geografiskt område? Det finns också många saker du behöver kolla upp och frågor som du kritiskt måste ställa till dig själv.

  • Finns det kundunderlag för din affärsidé?
  • Var finns lämpliga lokaler?
  • Vilken bolagsform ska du ha?
  • Hur ska du finansiera din verksamhet innan den bär sig av sig själv?
  • Var finns leverantörer av råvaror?
  • Hur många anställda måste du ha och vilken utbildning och kvalifikationer måste personalen ha?
  • Behöver du gå en kurs för att lära dig bokföring och pappershantering?
  • Vilka tillstånd behöver du?
  • Är du tillräckligt driven för att klara av det här?

För att lyckas

Om du nu har funderat ordentligt och bestämt dig för att det här är vad du vill göra, och att du klarar av det, så är det bara att kicka igång med planerna. Tänk på att vara väldigt noga med tillstånd av olika slag, att du har rätt kompetens och utbildning för att genomföra det och att du är beredd att lägga större delen av all din tid på din restaurang, särskilt i början. Det tar tid att arbeta in en rörelse så du måste ha tålamod.
När det gäller just en restaurang som specialiserar sig på fisk och kanske skaldjur är det extra viktigt att alltid använda färska och fräscha råvaror. Skaldjur kan bli dåliga ganska snabbt, särskilt om de förvaras fel, och matförgiftade gäster är aldrig bra publicitet. Se till att din restaurang blir känd för bra och vällagad mat och ha stenkoll på de regler som finns angivna. Du kan läsa en hel del om det hos Livsmedelsverket och se helst till att ligga i framkant gällande hygien och livsmedelshantering.

Rätt personal viktig

Att du har rätt folk på rätt plats är viktigt för framgången. Du behöver en bra kock, trevlig serveringspersonal och du behöver någon som ser till att det blir diskat och undanplockat. Gästen behöver bemötas på rätt sätt, och där kommer personalens sociala färdigheter till nytta. Blir din restaurang känd för trevlig atmosfär, alltid rent och fräscht, bra personal och givetvis god och spännande mat så kommer det säkert bli en succé.
Lycka till med din fiskrestaurang!