Inlagd sillSnart är det dags för en av de stora fiskhelgerna i Sverige. Även om många nu för tiden grillar på midsommarafton så är det fortfarande sillen och färskpotatisen som är i fokus för de allra flesta. Allra mest klassiskt är väl att välja vanlig matjessill med gräddfil och gräslök, men smaken är ju som bekant som baken, och ombyte förnöjer ju. Så varför inte bjuda på flera olika typer av sill?

I de flesta matbutiker kan man, förutom flera sorters inlagd sill, också köpa inläggningssill. En av de vanligaste sorterna är Abbas 5-minuterssill. Den passar bra till de flesta sillinläggningar som presenteras här, med undantag för pepparrotssillen. En viktig sak att tänka på är att alla ingredienser ska ha samma temperatur. Det är extra viktigt när sillen ska läggas in i äggula och olja, alltså så att inläggningen blir som majonäs. Alla inläggningar blir bäst om man gör dem åtminstone ett dygn innan de ska avnjutas. Det går dock bra att provsmaka direkt.

Inlagd sill

Den enklaste varianten, och enligt många också den godaste. Låt en förpackning inläggningssill rinna av, men spara lagen. Skala och skiva en rödlök, krossa tio kryddpepparkorn grovt och varva sillen i en väl rengjord glasburk med lök, peppar och lagerblad. Häll över den sparade lagen.

Italiensk sill

Blanda en förpackning inläggningssill med hackade soltorkade tomater, en kruka finhackad basilika, en hel hackad vitlök, två deciliter crème fraiche och en halv deciliter riven parmesan. Vispa upp en äggula och låt en halv deciliter rapsolja rinna ner långsamt samtidigt som du fortsätter vispa, så att det bildas en tjockflytande vätska. Blanda majonnäsen med övriga ingredienser och krydda med svartpeppar.

Citronsill

Blanda en äggula med en msk senap (helst fransk) i en skål, vispa ned en halv deciliter rapsolja i en tunn och jämn stråle så att det bildas en slät sås. Finhacka ungefär 10 cm purjolök och blanda med såsen, tillsammans med saften och skalet från en citron, två msk socker och två dl crème fraiche. Smaka av med vitpeppar och lägg ned en förpackning avrunna inläggningssillfiléer.

Skärgårdssill

Grovhacka en liten rödlök, och blanda med två dl crème fraiche, 50 gram skalade och hackade räkor, 50 gram röd stenbitsrom, två matskedar hackad dill. Tillsätt en förpackning avrunna sillfiléer.

Pepparrotssill

De flesta skulle kanske spontant säga att pepparrot inte passar på sommaren. Men låt dem prova den här sillen så kommer de nog ändra sig. Gör så här: köp en burk matjessill (ca 200 gram), öppna den och dela filéerna på mitten. Blanda en dl crème fraiche, en msk pepparrot, en tsk pressad citron, ett krm salt och ett krm svartpeppar i en skål. Blanda ned sillen.

Blåbärssill

Koka en s.k. 1-2-lag på 1 dl ättiksprit, 2 dl socker och 3 dl vatten. Låt 2 kanelstänger koka med i lagen. När lagen har svalnat, lägg ned sillfiléer skurna i mindre bitar, tillsammans med frysta blåbär.

Saffranssill

Skala och finhacka ett halvt äpple. Häll av ett paket inläggningssill, men spara en matsked av lagen. Blanda äppelbitarna med 2 dl crème fraiche, den sparade lagen, en msk socker, ett paket saffran och ett krm kajennpeppar.