Att vin har varit en inspirationskälla för nya smakkombinationer är det nog ingen som har undgått. Den kanske mest kända är vin och ost, rött vin till kött och vitt till fisk. Men på senare år har även andra livsmedel givit upphov till nya smakexplosioner, oavsett om det inkluderas vin eller inte.

Blomkål och choklad, kokos och ägg, böckling och kokos eller kanske apelsiner och oliver. Detta är bara några få smakkompisar som har funnit varandra på senare år. Låter det sötsliskigt, konstigt värre eller som en utmärkt kombination? Det är i alla fall lite annorlunda än det traditionella vita vinet med fisk eller en röd Bordeaux och lammkött.

intressanta smakkombinationerNya smakidéer till köket

Får du gäster i helgen men har ingen aning om hur du skulle kunna överraska dem med en ny maträtt? Du kanske är skeptisk till en början, men att vara lite våghalsig ibland kan inte skada. Både när det kommer till desserter och huvudrätter eller förrätter så finns det mängder av tips att ta till.

Rödbetor och choklad

Även om rödbetan är oerhört nyttig, så kan vissa ha svårt att ta till sig smaken. I rätt mängd och med rätt smakpolare så kan dock rödbetan bli mycket uppskattad. Kombinationen med rinnande choklad och riven rödbeta är en hit bland dessertälskare Riv i rödbeta i en chokladsmet och grädda en kaka. Helt veganskt, nyttigt och otroligt saftigt.

Prova en ny och annorlunda pizza

Har du tröttnat lite på den klassiska cappriciosan eller kebabpizzan? Tvista till det lite med nordiska smaker och toppa pizzan med dill, kräftor eller kanske med varmrökt lax och pepparrot.

Bästa vinet till smakrikaste chokladen

Vin och choklad är en oslagbar match. Rödtjut och mjölkchoklad var det väl ingen som trodde på, men det har framkommit att smakerna balanserar varandra till stor fördel.

Fruktig choklad av god kvalitet gifter sig med portvin eller mycket fruktiga viner med hög alkoholhalt.

Vit choklad ska drickas med mycket sött vin, eftersom de söta smakerna tar ut varandra.