Nog för att fisk, skaldjur och annat från havet är lätt att laga, och därför fungerar bra att tillaga hemma. Men det är något speciellt med att äta på en riktigt bra fiskrestaurang. Det behöver inte innebära vita dukar och en stor uppsättning av bestick, men det innebär alltid att råvarorna är färska. En del restauranger har t.o.m. akvarier där man kan peka ut vad man vill ska serveras. Färskare än så går det inte att få.Vallon des Auffes, en pittoresk hamn i Marseille

Det finns många fiskrestauranger runt om i världens om är väl värda ett besök. Det rör sig om allt från trestjärniga restauranger till hål i väggen och foodtrucks.

L’Épuisette

Singaturrätten för Marseille, Frankrikes näst största stad, är fisksoppan bouillabiasse. Det finns många varianter av rätten, som serveras på restauranger runt om i staden, men en av de allra bästa serveras på restaurangen L’Épuisette vid fiskehamnen Vallon des Auffes. Där har man delat upp soppan, och serveras den för sig och fisken på sig. Det är det traditionella sättet att servera denna rätt.

Sukiyabashi Jiro

Japan är känt för sushi, men faktum är att det finns fler sushirestauranger i många städer i väst än det gör i japanska storstäder. Å andra sidan är kvaliteten på japansk sushi skyhögt över den svenska. I Tokyo ligger flera mycket bra restauranger i närheten av fiskmarknaden i Tsukiji, som är världens största partihandelsmarknad för fisk och skaldjur.

Den allra bästa sushirestaurangen ligger dock i en annan del av Tokyo, närmare bestämt i Ginza, ett område som kanske framför allt är känt för sina flaggskeppsbutiker. Restaurangen har tio sittplatser, och är belägen under markplan, vid en tunnelbanestation. Restaurangen har tre stjärnor i Guide Michelin, och drivs av Jiro Ono, född i oktober 1925, som öppnade restaurangen 1965. Restaurangen har blivit känd över hela världen tack vare dokumentärfilmen Jiro dreams of sushi.