fisk på is

Stockholm ligger vid vattnet men det rekommenderas inte att äta fisk som är fångad i Östersjön då den är väldigt förorenad.  Däremot finns det gott om fantastiska fiskerestauranger i Stockholm som direkt importerar sin fisk från ishavet eller andra havsområden som har fin och nyttig fisk i sina vatten.

För en restaurang som specialiserar sig på fisk och skaldjur är det inte bara utmanade recept och nytänkande i tillagningen som är det viktiga utan det absolut viktigaste är att råvarorna är färska och helst fångade samma dag, men som sagt det är svårt så de importeras på is från andra delar av världen. Det är viktigt att de redan på fiskebåtarna lägger den färskt fångade fisken i is så att den fryses ner direkt för att tinas upp färsk på andra ställen i världen. Sedan är det viktigt att restaurangen tar till vara på fisken på ett bra sätt och förvarar den enligt rekommendationer från Livsmedelsverket annars kan de få en tillsägelse och det kan vara förödande för restaurangen då det är vanligt att det kommer ut i pressen som Sushirestaurangen i Norrtälje.

Stockholm är känt för sitt stora utbud av finkrogar och inte minst restauranger som specialiserar sig på fisk och skaldjur. Nedan kommer en liten lista på de tre bästa krogarna på fisk och skaldjur enligt restaurangguiden Restaurangerstockholm.nu:

B.A.R – Den lyxiga restaurangen är som en mix av en saluhall och en restaurang där gästerna själva får peka ut vilken fisk de vill få tillagad i sin maträtt. Rätterna är enkla med rena smaker som förhöjer den goda smaken från fisken och tillbehören är generösa. Det är svårt att få bord så boka gärna i förväg.

Gondolen – Erik Lallerstetd har sjön i blodet då han som ung arbetade som sjöman men blev sedermera kock och var en av de första i Stockholm som fick en Michelin stjärna och 1994 tog han över restaurang Gondolen (källa:Wikipedia). På menyn har han sina signaturrätter som Hummersoppa, torskrygg och fisk- & skaldjursgryta. Med den vackra utsikten över inloppet till Stockholm kan det vara en av de restauranger man bara måste uppleva om man är i huvudstaden.

Den gamle och havet – En klassisk italiensk restaurang som inte ser så mycket ut för världen när man ser den utifrån samt att den ligger på en ganska anonym gata i Norrmalm. Deras fisk och skaldjur är dock otroligt vällagade och det känns som att kocken lägger ner sin själ i maten, ungefär som om man var vid havet i Italien och besökte en familjeägd restaurang med anor från generationer bakåt och hemliga familjerecept.